producent przypraw

Wszechobecna moda na produkty „eko” skłania wiele osób do zadawania sobie pytań, między innymi dotyczących tego, czy warto spożywać produkty ekologiczne, jakie mają one zalety, czym wyrób z certyfikatem „bio” lub „eko” na opakowaniu różni się od pozostałych? Niezależnie od tego, czy ktoś jest wybitnym kucharzem, czy też gotuje wyłącznie z konieczności, z pewnością używa wielu przypraw- są to bowiem produkty wykorzystywane we wszelkiej kuchni i do każdego dania. Ważne więc, by były one ekologiczne.

Przyprawy nadają ostatecznego smaku i charakteru przygotowywanym przez nas potrawom. Pozwalają na uzyskanie wyjątkowych zestawień smakowych a także umożliwiają na kulinarne eksperymentowanie ze smakiem, zapachem czy wyglądem dania, wydobywając z niego wszystko co najlepsze. Wykorzystywanie w kuchni produktów ekologicznych ma znaczenie i dotyczy to również przypraw. Dlaczego warto je stosować?

Zalety przypraw ekologicznych

Fundamentalną zaletą wszystkich produktów ekologicznych, w tym także przypraw jest to, że są zdecydowanie zdrowsze od pozostałych wyrobów przetworzonych. Nie zawierają żadnych sztucznych substancji, konserwantów czy barwników, a każdy etap ich produkcji przebiega w sposób jak najbardziej naturalny. Są całkowitym przeciwieństwem przypraw konwencjonalnych, które często wzbogacone są chemicznymi dodatkami, wzmacniającymi smak, aromat, kolor czy nadającymi trwałości. Nie idą one jednak w parze z naszym zdrowiem, przyczyniając się do powstania wielu mniej lub bardziej groźnych objawów i chorób.

producent przypraw

Wiodący producent przypraw w Polsce – Bellako Sp. z o.o.

Naturalne, ekologiczne przyprawy posiadają także działania lecznicze. Są to swoiste dary natury, mający dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Niektóre z nich przyśpieszają proces przemiany materii oraz ułatwiają trawienie, mają właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i znieczulające, działają antynowotworowo a nawet posiadają właściwości naturalnego antybiotyku. Co więcej, niektóre z nich są naturalnym afrodyzjakiem.

Kolejnym atutem przypraw ekologicznych jest całkowity brak lub tylko nieznaczne ich przetworzenie. Każdy proces powstawania produktów ekologicznych podlega ścisłym kontrolom i odbywa się według określonych norm. Kupując przyprawy ekologiczne mamy więc pewność, że otrzymamy produkt najwyższej jakości- uprawiany bez stosowania chemicznych nawozów, zebrany ze starannością, należycie suszony i pakowany tak, by zachował swój aromat, oddając go daniom.

Jak wybrać produkty ekologiczne?

Wydawać by się mogło, że przyprawy są tym produktem, który bez względu na pochodzenie czy producenta, zawsze jest naturalny i ekologiczny. Niestety tak nie jest. Większość dostępnych na rynku produktów zawiera konserwanty, barwniki i inne dodatki. Jak więc rozpoznać i kupować produkty pewne, ekologiczne i zdrowe?

Po pierwsze należy czytać etykiety kupowanych produktów i omijać te, które zawierają wszelkie dodatki. Zasada jest bardzo prosta- im krótszy skład, tym lepiej. A najlepiej, gdy jest to pojedynczy składnik lub mieszanka kilku naturalnych składników. Niech nie mylą nas także wszelkie chwyty marketingowe niektórych producentów oraz hasła typu „bez glutaminianu soli”, „bez konserwantów” i podobne, umieszczane zazwyczaj na przodzie opakowania. Taka informacja nie jest bowiem jeszcze jednoznaczna z tym, że jest to produkt ekologiczny.

Po drugie należy kupować przyprawy pochodzące z pewnego źródła i od sprawdzonych sprzedawców. Warto więc rozeznać się w temacie, rozejrzeć się po okolicy ale nie tylko- obecnie można znaleźć wiele sklepów internetowych oferujących zdrową, ekologiczną żywność oraz poszczególne produkty. Do tego takie aromatyczne, naturalne przyprawy wcale nie muszą być o wiele droższe niż ich przetworzona konkurencja. Warto więc być w pełni świadomym konsumentem, dbającym o swoje zdrowie w nawet najmniejszym szczególe.

Odpowiadając więc na najważniejsze pytanie niniejszej tematyki- warto stosować przyprawy ekologiczne, gdyż wpływają one pozytywnie na nasze zdrowie, zarówno w kontekście niedalekiej, jak i odległej perspektywy. Świeżość poszczególnych przypraw sprawi, że wzbogacone nimi danie będzie pełne smaku, aromatu a także wpłynie pozytywnie na nasz organizm i nasze zdrowie.